Meny
 
 
 
 
Tips oss
 
 
 
 
 
 
 
Annonse
Annonse
bin-op.jpg

Møre og Romsdal politidistrikt advarer mot nettsvindlere

Møre og Romsdal politidistrikt har sendt ut en pressemelding hvor det advares mot nettsvindel og bedragerisaker med såkalte binære opsjoner.

Dette i lys av at en slik sak er blitt avdekket i Romsdal. I vinter advarte Økokrim mot nettselskaper som har manipulert flere nordmenn til å satse og tape store penger.

Produktene fungerer slik at investor må «vedde» på hvilken vei kursen på den underliggende aksjen, varen eller indeksen endrer seg fra tidspunktet man inngår handel til utløpstidspunktet, skrives det i pressemeldingen.

- Svindlere som tilbyr binære opsjoner er ofte svært profesjonelle, og kan være vanskelige å skille fra ekte meklere, sier Eivind Klokkarsund, seksjonsleder i økoteamet i Møre og Romsdal politidistrikt.

Heller tap enn gevinst

Binære opsjoner kan ha en tidsramme som er satt ned til bare noen sekunder. Dersom investor «treffer» får vedkommende tilbake innsatsen pluss en gevinst på 70- 90 prosent. Uten treff taper investoren hele innsatsen.

 - I disse transaksjonene er det stor grunn til å forvente et tap heller enn å få gevinst, sier Klokkarsund.

BINÆRE OPSJONER

Det er vekst i bedragerier med bruk av binære opsjoner. Handel med binære opsjoner er en ekstrem form for opsjonshandel på nett, med svært høy risiko. Tross tilsynelatende profesjonelle tilbydere er investeringsoppleggene som tilbys svært ofte ikke annet enn rene bedragerier.

I utgangspunktet er ikke handel med binære opsjoner ulovlig, men firmaene må ha tillatelse fra Finanstilsynet eller annen tilsvarende tilsynsmyndighet i EØS. Svært mange av de som tilbyr investeringer med binære opsjoner er bedragere.

300 eposter per dag

I en vanlig aksjehandel har du mulighet til å selge aksjen, i bedrageriene med bruk av binære opsjoner har du bare mulighet til å vedde. En investor kan eksempelvis være lovet 30.000 pund i måneden i fortjeneste. En slik gevinst er imidlertid uten realitet, kun et lokkemiddel for å få folk til å plassere penger i det påståtte investeringsopplegget med de binære opsjonene. Produktet handles via internett, gjerne ved bruk av kredittkort og bitcoins. Oppnår bedrageren kontakt med offeret, kan han/hun motta så mange som 20-30 telefoner per dag og 300 e-poster.

Bedragerne som tilbyr binære opsjoner er ofte svært profesjonelle, og kan være vanskelige å skille fra ekte meglere. I noen tilfeller benyttes skuespillere til å reklamere for virksomheten. Tilsvarende kan informasjon som bedragerne selv har lagt ut, være det første som kommer opp ved å google informasjon om virksomheten. Dette er informasjon som tegner et svært fordelaktig bilde av investeringene, men som i realiteten ikke er annet enn bedrageri.

I likhet med CEO-bedragerier er det ofte personer som har erfaring fra annen kriminalitet, som har begynt med denne virksomheten. I England og USA er bedragerier med binære opsjoner et betydelig problem. I England var 24 % av anmeldte saker vedrørende økonomisk kriminalitet av denne type bedragerier i 2016.

Reelle firmanavn

De fleste firmaene som driver med ulovlig handel med binære opsjoner blir gjerne drevet av samme personkrets, mens de gir uttrykk for å være konkurrenter. En annen modus er å bruke reelle firmanavn som ledd i bedrageriene.

I de sakene vi har hatt i Norge er pengene i stor grad først sendt til London. Via stråmenn sendes pengene videre til kontoer i land som Bulgaria, Kypros, Romania, Israel og Hong Kong. I disse sakene har hovedmennene bak bedrageriene oppholdt seg i Israel og på Kypros.

Ut fra modus i andre land der det er gjennomført bedragerier med binære opsjoner ser vi at opsjonsbedragerne reklamerer for virksomheten via Google-ads, blant annet på sidene til fotballklubber og andre som har tilbud for ungdommer. Ungdom kan være lett påvirkelige og er derfor ekstra utsatt for denne type bedragerier.

(Notat fra Økokrim, februar 2017)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
MaxLokal Nyheter
Se alle nyheter
 
Annonse
Annonse
Annonse
MaxLokal Nyheter
Mer