Meny
 
 
 
 
Tips oss
 
 
 
 
 
 
 
Annonse
Annonse
Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

Ville svindle sunnmørskvinne for sekssifret beløp

Det startet med varme ord fra en tillitsvekkende mann på sjekkenettstedet. Det ble stoppet før kvinnen fra Sunnmøre overførte et sekssifret beløp ut av landet. 

Hvert år åpner hundrevis av nordmenn profiler på sjekkenettsteder i håp om å finne en hjertevenn. Men innen "online" er også kriminelle på søk etter ensomme og sårbare personer. Jakten deres er rettet mot tilgang til lettvinte penger og svindleren finner fram til kvinner og menn fra Møre og Romsdal.

I tilfellet fra Sunnmøre nå nylig var det banken som varslet og etter kontroll ble transaksjonen stoppet.

- Vis forsiktighet

- Politiet ble innkoblet og vi så blant annet at det var dokumentforfalskning og ID-tyveri, sier Eivind Klokkersund som leder økoteamet på Sunnmøre. Han advarer og henstiller om at ingen lar det gå så langt at det eneste som står igjen er å melde pengene som tapt.

Om det blir spørsmål om å overføre penger til den nye vennen din, bør du kople inn noen som kan analysere situasjonen nøkternt.

Skjer overalt på nettet

Svindel som dette skjer over alt på nett. Det starter i samme stund som noen sier de er interessert i deg. Svindleren bruker godt med tid på å opparbeide seg tillit og så kommer spørsmålet om penger.

- Har du først sendt et mindre beløp, kommer det ganske snart spørsmål om å få mer. Det oppstår gjerne vanskeligheter, som bare du kan bidra med å løse gjennom en ny økonomisk gave. Bak svindelen står kriminelle.

De bruker den personlige informasjonen du har lastet opp på sjekkenettstedet i kombinasjon med andre opplysninger de finner om deg på nettet. De falske profilene de selv har opprettet er gjerne utformet for å passe dine interesser, sier Klokkersund.

Skaff deg hjelp til å vurdere

I tillegg til å miste pengene dine til noen som på ingen måte har intensjon om å være din venn, kan du uvitende ha deltatt i hvitvasking gjennom å ha sendt penger ut av landet.

- Svindelen blir stadig mer avansert. Det er her bankene kan hjelpe og politiet. Vi har rutiner for blant annet å avdekke falsk dokumentasjon. Om du tror du er utsatt for denne type svindel må du si ifra, sier Klokkersund.

Opplysningene som politiet får inn om slike saker blir lagt sammen og koordinert inn mot sentrale myndigheter for videre etterforsking og for å avdekke stadig nye kreative svindelmetoder som blir utviklet. Slik får en også til ei bedre forebygging av svindelen. 

Godt voksne lar seg lure

Overslag fra Økokrim sier at det stort sett er godt voksne nordmenn som lar seg lure. I 2015 sendte 209 norske kvinner og menn over 280 millioner kroner ut av sine bankkontoer til svindleren i utlandet.  I 2016 ble 181 nordmenn lurt for minst 205 millioner kroner. Dette var i hovedsak "datingsvindel" sammen med noen "arvebedrageri".

- I Møre og Romsdal har vi hatt flere slike saker siste årene. Sekssifret beløp har blitt stoppet av bankene. Dessverre er det også gjennomført overføringer der enkeltpersoner har mistet store summer som de ikke vil få tilbake.  Mørketallene nasjonalt er store, spesielt opp mot de mange mindre summene som blir sendt ut av landet, sier Klokkersund.

Kjennetegn på nettsvindel

 • Personen ber deg gå ut av sjekkenettstedet og vil kommunisere med deg gjennom epost eller private chattetjenester.
 • Gir svært tidlig uttrykk for hjertevarme og kjærlighet
 • Vil raskt ha private opplysninger om deg.
 • Sender deg fotografi av seg selv som ser profesjonelt ut.
 • Sender deg store mengder epost.
 • Personen påstår at han/hun er fra for eksempel et europeisk land, men er på reise eller jobber i utlandet.
 • Vil komme på besøk men kan dessverre ikke komme på grunn av en tragisk hendelse.
 • Ber om penger for å dekke en reise, akutt sykdom, opphold på sykehus for et medlem av familien, visumutgifter eller lignende.
 • Skal starte opp forretningsdrift du får være del av og som du skal få ut inntekter av senere i en felles framtid sammen med personen.

Nettsvindelråd

 • Ikke gi penger til noen du treffer bare på nett.
 • Be banken om råd og dokumentsjekk før du overfører også mindre summer til utlandet.
 • Kontakt politiet om du eller noen du kjenner er utsatt for denne typen svindel.
 • Kutt all kommunikasjon på nett, epost og Chat med personen umiddelbart.
 • Ikke opprett ny kontakt med svindleren.
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
MaxLokal Nyheter
Se alle nyheter
 
Annonse
Annonse
Annonse
MaxLokal Nyheter
Mer